petek, 24. junij 2011

Pirin kruh


Moram se pohvalit ... že nekaj mesecev sama pečem pirin kruh. In ne, nisem si kupila kruhomata, le izvohala sem tako simpl recept, da bolj ne bi mogel biti. Priprava ni znanstvena fantastika in vzame tako malo časa.
Ponavadi ga pečem zvečer. Vročo štručko zavijem v bombažno krpo in pustim na pultu počivati do jutra.



Recept

450g polnozrnate pirine moke
sol
dve žlički vinskega kamna
3dl light jogurta
1,5dl radenske
dve žlici olivnega olja

V skledo stresemo moko, naredimo jamico, v katero dodamo sol, vinski kamen. Nato dodamo jogurt in radensko. Vse skupaj premešamo in na koncu dodamo še olivca. Aja, da ne pozabim, pirino testo se ne mesi, zato prste stran, mešamo s kuhalnico. Dobimo kepo testa in nič ni narobe, če je malo »pocasta«. V naoljen pekač za kruh stresemo testo in ga obogatimo z različnimi semeni – po želji.  Pečico segrejemo na 200 stopinj. Izkušnje so pokazale, da je kruh najbolje peči brez ventilacije cca 1 uro.


Pojasnilo za tiste, ki čudno gledate ob besedi vinski kamen. To je nadomestilo za kvas, če napišem še bolj po domače, je bio pecilni prašek, bolj zdravo, itak J.


Ni komentarjev:

Objavite komentar