sreda, 11. april 2012

Kvinojček

Veste kaj je kvinojček? Ni igrača, niti kaka čudna majhna živalca ….. to je juhica.

Juhica, ki je primerna za pomladno prečiščevanje.

A še preden vam zaupam sila preprost recept, vam moram predstavit glavno sestavino, ki je ..... kvinoja.
Nekateri ste že slišali zanjo, za tiste, ki še vedno tavate v temi in še niste spregledali pa na kratko (več tukaj):

kvinoja je energijsko žito
prihaja iz Južne Amerike
vsebuje vse potrebne aminokisline in je zato popolna beljakovina
je laže prebavljiva kot mesne beljakovine
vsebuje veliko manj maščob kot meso

Za kvinojo in ostala super živila sem izvedela v knjigi Dr. Gillian McKeith – Si to, kar ješ, ki je zadnje dni le stežka dam iz rok. Recenzije res ne mislim pisat, naj samo namignem, da je knjiga pravi zaklad o zdravi prehrani in je na žalost razprodana, a še dobro da imamo knjižnice.

Iz tega čudežnega žita lahko pripravimo juhe, solate, priloge, sladice …... Jaz sem jo celo uspešno podtaknila v juho Malega G. in v polpete (brezmesne seveda).

Tako preprosto si lahko pripravite kvinojčka:

zrna kvinoje najprej temeljite sperite s toplo vodo (zrna imajo grenko lupino in ne bi si želeli pokvariti okusa)
v pol litra vrele vode stresite 1 lonček (2.5 dl) zrn in dodajte bio zelenjavno jušno kocko, soliti ni treba; seveda lahko kocko zamenjate s svežo zelenjavo in malo solite
Kuhamo kakih 7 minut, odstavimo in pustimo, da 15 minut počiva
DOBER TEK

Moja današnja malica je bila solata s kvinojo ........ mega okusno in zdravo.







Ni komentarjev:

Objavite komentar