nedelja, 20. marec 2011

Orehovčki


Danes smo v kuhinji gostili očarljivega, talentiranega, mladega, perspektivnega kuharskega mojstra ali bolje rečeno peka.


Jaz sem bila le pomočnica in fotografinja.

Mali kuharski mojster si je pripravil naslednje sestavine:

300g moke
100g orehovih jedrc
100g mletega sladkorja
200g masla
2 rumenjaka

V kuhinjskega robotka/sekljalnika je stresel moko, sladkor in orehova jedrca. Vse sestavine je zmlel oz. zmešal. 


Dodal  hladno maslo 


in spet mešal, toliko časa, da  je nastala groba kašasta  zmes.


Zmes je stresel v drugo posodo in dodal rumenjaka (s pomočjo pomočnice, op.o.). Rokice so pridno gnetle,


 gnetle, 


še gnetle 


…. težka je tale pekovska, vam povem.

Ko je dobil enakomerno testo, ga je zavil v prosojno folijo in dal počivat v hladilnik za 30 minut.


Medtem, ko je testo počivalo je bil kuharski mojster tako priden, da je pomil posodo.


Iz testa, ki se je dobro spočilo in ohladilo je mojstrsko oblikoval rogljičke.
Tu je demonstracija:

od testa odščipnemo za oreh velik kos in ga oblikujemo v kroglico


posvaljkamo jo v klobasico


nato pa zapognemo v rogljička


Pomočnici je zaupal pripravo pečice, na 170 stopinj in rogljički so se pekli cca 15 minut.

Pečene, rahlo ohlajene rogljičke je še tople povaljal v sladkorju z vanilijevo aromo.


Tako je kuharski velemojster spekel orehovčke ali po domače orehove rogljiče, nekateri jim rečejo tudi vanilijevi rogljiči. A tile so bili spečeni v naši kuhinji in pekel jih je prav poseben pek, zato smo jih poimenovali orehovčki.

pokušina


Nasvet:

postrežemo jih z nasmeškom in toplim čajem




















Ni komentarjev:

Objavite komentar